Bizi Arayın: +90 544 451 45 02

 

Yapışkan, reçinemsi bir madde olan Propolisi balarıları değişik bitkilerden toplayarak kovanlarına getirirler. Arılar kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için üzerini propolisle kaplarlar.
 
Arılar tarafından değişik bitki tomurcuklarından yaprak ve gövdelerinden toplanıp biriktirilen reçinemsi bir madde olan propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır.
 
Propolisin M.Ö. 350'ye kadar giden uzun bir kullanım geçmişi vardır. Yunanlılar onu apseler için  kullanırken Asurlular yara ve tümör tedavinde kullanmışlardır.
 
Günümüzde genital herpes, uçuk, yaralar, diş çürüğü ve dişeti iltihabı tedavisine yardımcı olması amacıyla propolis ürünleri kullanılmaktadır.
 
Propolis biriktirme açısından arı türleri arasında farklılık vardır. Bazı türler diğerlerine göre daha fazla propolis biriktirirken bazıları örneğin tropik bölgelerde bulunan arılar hiç propolis biriktirmezler.
 
Arılar propolisi, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, peteklerin ağızlarını  kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanılır. Girdikten sonra ölen canlıları propolisle mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir.
 
Propolisin toplandığı bitkilerin tür ve çeşitlerine göre içeriğindeki bileşikler farklılık arzeder.
 
Propolisin etkileri arıların bitkilerden topladığı antioksidan etkili bileşenlerine bağlıdır.
 
Kovanda oluşan hasarların ve çatlakların onarımı için ve kovanlarını korumak amacıyla kullanılan propolisin rengi sarımsı yeşilden koyu kahverengiye dek değişir.
 
 
 
Propolisin İçeriği
 
Arıcılar kovandaki balı aldıktan sonra propolisi kovandan kazıyarak toplarlar. Sonra bazı işlemlerden geçirilmek suretiyle propolis kullanıma hazır hale getirilir. İçeriğinin önemli bir bölümünü flavonoitlerin oluşturduğu propolisin bileşiminde, polifenoller, fenolik asitler ve bunların esterleri, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler yer alır.
 
 
 
Propolisin Faydaları
 
Mikropkırıcı, iltihap giderici,  antioksidan , immün sistemini uyarıcı ve antikanserojenik etkilere sahiptir. Bioflavonoidler bakımından zengindir.
 
• Bağışıklık sistemini destekler.
 
• Hastalık etkenlerine yönelik vücut direncinin yükseltilmesi amacıyla kullanılabilir.
 
• Antioksidatif etki açısından propolis diğer arı ürünleri arasında en yüksek etkiye sahiptir.
 
• Soğuk algınlığından korunmak amaçlı alınabilir.
 
• Akne ve uçuk için haricen kullanılır.
 
• Propolis kullanımı bademcik iltihabı, farenjit, larenjit için etkilidir.
 
• Ağız ve boğaz mukozası sorunları için hem oral olarak hem de gargara biçiminde kullanılır.
 
• Dişeti hastalıklarına karşı korucuyucu özelliktedir. 2005 yılında Oral Health & Preventive Dentistry dergisinde yayınlanan araştırmaya göre propolis diş eti iltihabı veya periodontal hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.
 
• Propolis ile ilgili yapılan araştırmalar bu maddenin ülserler, iltihaplı hastalıklar ve yanıklar için olumlu etkileri olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
 
• National Institutes of Health‘a göre propolis Aft ve diğer diş yaraları ve peptik ülser için etkili bir anti-inflamatuar ajan olarak kullanılabilir.
 
•Japon Kanser Araştırma kurulu tarafından 1991 düzenlenen toplantıda  propolisin anti-kanser
etkisiyle ilgili tebliğ sunulmuştur.
 
•Amerikada yapılan bir araştırmada propolisteki caffeic asit esterlerinin bağırsaktaki kanserli hücrelerin büyümesini inhibe edici özellikte olduğu görülmüştür.
 
• Yaraların iyileşmesinde hücre yenileyici olarak etkilidir.
 
• Mikroptan arındırıcı, bakteri üremesini durdurucu, iltihap giderici, mantarlara karşı etkili ve kas gevşetici etkileri vardır.
 
•2000 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, propolis kremi genital herpes yaralarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
 
Bakterilere karşı etkisi galangin, pinosembrin, kafeik asit ve ferulik asit içeriğinden, virüslere karşı etkisi kafeik asit, kersetin ve luteolinden, mantarlara karşı etkisi de  pinobanksin, pinosembrin, kafeik asit, benzil ester, sakuretin ve pterostilbene ‘den kaynaklanmaktadır.
 
Prostaglandinleri üreten enzimleri bloke edici özelliğiyle anti iltihapsal etkinliğe sahiptir.
 
Propolis pahalı bir ürün olduğunda dolayı piyasada satılan ürünlerin gerçek olmama ihtimali de vardır. Arı sütü, polen, bal gibi arı ürünlerin sahtelerine sıkça rastlandığı gibi propolis olarak satılan bir ürününde sahte ya da yetersiz olma olasılığı yüksektir. Bu yüzden propolisi biz gibi güvenilir, %100 gerçek ve organik üretim yerlerinden almalısınız.
 
 
 
Propolis Nasıl Kullanılır?
 
Propolis ürünleri kapsül, tablet, sıvı ekstre, kremler ya da sprey şeklinde bulunmaktadır.
 
Saf propolis tahriş edici olduğundan dolayı kullanımdan önce seyreltilmesi lazımdır.
 
Tavsiye edilen günlük kullanım dozu 70-100 mgdır.
 
Soğuk algınlığından korunmak amacıyla propolisli şuruplar da bulunmaktadır.
 
Boğaz enfeksiyonlarında gargara ve pastil şeklinde kullanılmaktadır.
 
Propolis Kremi -  Yaralar için dıştan kullanılan propolis merhemleri vardır.
 
Diş çürüklerini önlemek amacıyla diş macunlarına eklenmektedir.
 
Propolisin Yan Etkileri Var mı?
 
• Alerjik yapısı olan kişilerde  alerjik dermatit tipi yan etkiler olabilir.
 
• Topikal formda propolis cilt tahrişine ve kaşıntıya yol açabilir.
 
• Astım sorunu olanlar alerji testi yaptırmadan kullanmamaları gerekir.
 
• 2 yaşın altındaki çocuklarda arı ürünleri kullanılmamalıdır.
 
• Arı ürünlerine alerjisi olanlar veya kimyasal ilaç alanlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Yorumunuzu Yapın

iletişim

Telefon No. : +90 544 451 45 02
E-mail(1) : Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
E-mail(2) :Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Armağan Köyü 39190
Kırklareli, TÜRKİYE

Ne Demişler?

Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır.

-Albert Einstein

Sosyal Medya

Kampanya ve yeni sezon ürünlerimizi takip edin.

Facebook Sayfa Butonu